Aktualności

NOC BIOLOGÓW '2019 na Uniwersytecie Łódzkim

NOC BIOLOGÓW '2019 na Uniwersytecie Łódzkim
Dodano: 12/01/2019

Cóż może łączyć Rejonowe Koło Pszczelarzy w Brzezinach z Uniwersytetem Łódzkim ? Okazuje się, że coś jest na rzeczy.

Zapraszamy zatem do krótkiej relacji z NOCY BIOLOGÓW. Wydarzenia, które miało miejsce 11 stycznia 2019 roku i stało się promocją także chodzenia koło pszczół, zdrowszego żywienia, sięgania po produkty pszczele. Może za jakiś czas któryś z młodych uczestników wydarzenia zostanie biologiem-pszczelarzem ?


Ale po kolei. Jednym z członków naszego Koła jest dr Piotr Jóźwiak. Pracownik naukowy Uniwersytetu Łódzkiego, Katedry Zoologii Bezkręgowców i Hydrobiologii Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska. Pszczelarz - hobbysta. I jednocześnie jeden ze współorganizatorów wydarzenia nazwanego NOCĄ BIOLOGÓW.

 

Idea 'Nocy Biologów' narodziła się na Wydziale Biologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, podczas licznych spotkań otwartych dla społeczności miasta i regionu. Tysiące odwiedzających wydarzenie dzieci, młodzieży i dorosłych było zachętą do zorganizowania w całej Polsce tego typu przedsięwzięć. Propozycję tę z entuzjazmem przyjęła Konferencja Dziekanów Wydziałów Przyrodniczych Uniwersytetów Polskich, powierzając Wydziałowi Biologii UAM koordynację pierwszej 'Nocy Biologów' w styczniu 2012 r. Uniwersytet Łódzki oczywiście przyłączył się do pomysłu jako jeden spożród 34 osrodków naukowych w Polsce, a tegoroczna NOC BIOLOGÓW będąc ósmą edycją w Polsce była trzecią dla łódzkiej uczelni.

Tegoroczna łódzka  'Noc biologów' w Łodzi rozpoczęła się krótko po godz. 16-tej. Za oknami trzymał nieduży mróz, nawet leżał śnieg - jak to zimą być powinno. Jak tętni wtedy życie ? Odwiedzający, osoby, które łączy fascynacja biologią, mogły przekonać się podczas nocnego maratonu pełnego wydarzeń, który trwał aż do godz. 22-giej.

Pam Piotr Jóźwiak za pośrednictwem prodziekana wydziału, pana dr hab. Macieja Bartosa, prof. nadzw. UŁ, namówił nasze Koło do aktywnej obecności podczas wydarzenia. Nie wypadało odmówić.

Dzięki temu mnóstwo odwiedzajacych wydarzenie osób miało okazję skosztowania Miodów Ziemi Brzezińskiej, Wzniesień Łódzkich i Rawki, zobaczenia z bliska pszczelarza (w tę rolę wspaniale wpisał się kolega Marcin Radomski - co można zobaczyć na stronach Łódzkich Wiadomości Dnia), jego narzędzi używanych w pracy w pasiece i oczywiście ula z plastrami. Niezawodna Agnieszka Pietrzykowska z kolei była gospodarzem stołu degustacyjnego. Częstowała gości wydarzenia miodem nawłociowym, lipowym, gryczanym, spadziowym i rzepakowym. Nasi członkowie w osobach panów Zbigniewa Sokołowskiego, Sławomira Podgajnego, Zbigniewa Żuromińskiego z kolei aktywnie prowadzili działania promocyjne Koła rozdając ponad pół tysiąca ulotek informacyjnych.

Dziękujemy tym samym naszej reprezentacji za trud i wysiłek uczestniczenia w wydarzeniu. Dziękujemy także państwu Renacie i Adamowi Nowickim (pasieka NOWICKI) za udostępnienie eksponatów, bez których ekspozycja nie mogłaby istnieć.


Co natomiast zostało poza tym przygotowane jeszcze o pszczołach dla gości ?


Był to blok tematyczny "Pszczoły i ich niesamowity wpływ na nasze zdrowie".
poprowadzony przez dr Annę Jażdżewską i dr Piotra Jóźwiaka (Katedra Zoologii Bezkręgowców i Hydrobiologii).
"Spotykasz je na co dzień, ale czy wiesz jak wielki wpływ mają na nasze zdrowie i świat, w którym żyjemy ? Poznaj niesamowity świat pszczół ! Dzięki nam dowiesz się jak medycyna, przez stosowanie apiterapii, korzysta z pomocy tych niewielkich istot. Przedstawimy co łączy jad pszczeli i reumatyzm, miód i ludzkie serce oraz DNA pszczoły z lekarstwami najnowszej generacji. Zobaczysz jak wyglądają larwy i poczwarki tych owadów, a także pszczele żądło w powiększeniu. Przyjrzysz się plastrowi miodu i dowiesz się czym jest pierzga, propolis i mleczko pszczele. Zobaczysz jak powstają woskowe świece, a może uda Ci się nawet samodzielnie ją przygotować ! Zapraszamy też na wykład, który zabierze Cię w podróż do wnętrza ich królestwa".

Tymi słowami zachęcano licznych odwiedzających do zapoznania się z ekspozycją poświęconą bezkręgowcom. Wykład, o którym mowa, czyli "Zastosowanie produktów pszczelich w medycynie" poprowadził dr Piotr Jóźwiak.
Wykład był poświęcony wpływowi produktów pszczelich na zdrowie człowieka. W jego ramach uczestnicy dowiedzieli się czym jest, jak powstaje i jak jest pozyskiwany przez człowieka: wosk, propolis, pyłek, pszczele mleczko oraz miód. Omówione zostało również wykorzystanie tych produktów w profilaktyce zdrowotnej i zabiegach kosmetycznych oraz ewentualne ograniczenia w ich stosowaniu. A słuchała tego widownia w 120-osobowej auli w wieku od 12 do prawie 100 lat. I co zaskakujące - te dzieci podczas rozmów przy naszej ekspozycji PAMIĘTAŁY wszystko z wykładu.


Atrakcją holu pełnego tropikalnej roślinności (gdzie ulokowano i nasze stoiska) był ponadto pokaz egzotycznych bezkręgowców.


A nam w pamięci pozostanie uznanie dla smaku miodów wyrażane na twarzach osób je degustujacych. O tym, że trafili się też wielokrotni smakosze, nawet nie trzeba wspominać. Zapamiętałem bowiem takiego 3-4 letniego gościa naszego stoiska degustacyjnego, który popróbował każdego z miodów, jak i dzieci, które przyrządzały sobie wafelkowe mini-kanapki miodowe. A są to chwile, kiedy pszczelarz czuje olnrzymią satysfakcję ze swej pracy.


relacja: Sławomir Podgajny

UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
UŁ NOC BIOLOGÓW 2019
Wstecz
Subskrybuj nasz newsletter